Limba franceza este o limba romanica care a evoluat la baza din incrucisarea limbii latine cu limbile galice. Cu toate acestea limba franceza a avut o evolutie foarte aparte ( spre deosebire de restul limbilor latine ).
Dar, pentru a intelege mai multe detalii despre cum s-a format aceasta limba, va trebui sa vedem ce evenimente s-au petrecut de-a lungul istoriei in zona Frantei.
Vom incepe in prima instanta cu perioada din antichitate si vom vedea ce limbi au circulat in zona Frantei.
Asadar, sa incepem…
Limbile ce au dat nastere limbii franceze
Limbile si popoarele antice ce circulau pe teritoriul galic
Franta sau teritoriul galic inregistreaza primele evenimente in „Epoca Fierului”. Zona actuala a Frantei era numita de romani ca „Gaul”. Cu toate ca termenul „galic” era reprezentativ pentru toti locuitorii din zona Frantei, istoria dateaza trei popoare etno-linvistice:
- Galii
- Aquitanii
- Belgae
Fiecare dintre aceste popoare au avut evolutie diferita si au interactionat cu popoare diferite de-a lungul timpului. Acest element a permis evolutia limbii franceze intr-un mod diferit in functie de fiecare zona in parte.
Galii din Galia Celtica si limba vorbita de acestia
Galii din Galia Celtica aveau o limba proprie si distincta fata de celelalte popoare din zona Frantei. Limba galica facea parte din grupul de limbi celtice continentale. Aceasta limba straveche face parte din grupul de limbi indo-europene, avand drept parinte grupul de limbi proto-celtice.
Totusi, galicii celtici din zona Marii Mediteraneene au fost influentati de-a lungul timpului de coloniile grecesti si etrusce. Sub aceasta forma ne vom da seama, ca poporul si limba galicilor celtici a primit influente de la aceste colonii.
Grecii nu pareau sa aiba un impact foarte mare asupra galicilor continentali, deoarece…
In secolul II i.Hr. coloniile galice din sudul Frantei au fost cucerite de romani. In perioada 58-51 i.Hr. Julius Cezar a urmat sa cucereasca intreaga zona a Galiei. Acest eveniment a dat curs aparitiei culturii galo-romane, permitand Galiei sa se integreze destul de rapid in Imperiul Roman. Aceasta modalitate de cucerire a fost o fuziune a limbii galice cu limba latina.
Aquitanii si limba aquitana
Aquitanii ( supranumit si poporul din Muntii Pirinei ) au trait in sud-vestul Frantei. Autori cunoscuti ai acestei perioade ( cum ar fi Strabo ) au scris despre aquitani. Acestia au spus ca se deosebesc de celelalte popoare din zona Galiei. Ei asemenandu-se foarte mult cu alte popoare din Peninsula Iberica ( cum ar fi bascii ).
Limba aquitana a fost precursorul limbii basce si un substrat destul de important pentru formarea limbii Gascon, vorbita in zona Gascony. Aquitanii difereau destul de mult prin obiceiuri si legi, fata de alte popoare galice. Asemanarea lor fiind accentuata mai mult cu celelalte popoare basce.
Grupul de popoare belgae si limbile vorbite de acestea
Belgae a reprezentat o confederatie galico-germanica a triburilor ce locuiau in nordul Galiei. Acestia erau prezenti intre Canalul Manecii si malul vestic al Rinului. Astfel, cuvantul belgae a dat mai tarziu numele provinciei romane Gallia Belgica, reprezentand cuvantul latin pentru termenul „belgieni”.
Poporul „belgae”, conform izvoarelor istorice relatate de Cezar, par sa se asemene mai mult cu popoarele de la est de raul Rin. Astfel, judecand dupa dovezile arheologica limba lor se aseamana mai mult cea a popoarelor germane.
Triburile ce au facut parte din grupul de popoare „belgae” sunt:
- Ambiani
- Atrebates
- Bellovaci
- Suessiones
- Viromandui
Influenta limbii latine asupra limbii franceze
Toate aceste popoare, ce au existat pe teritoriul francez au intrat in contact si au fost cucerite de catre romani. Ultimul rege roman ce a finalizat seria de cuceriri din aceasta zona a fost Julius Cezar. Asa cum s-a intamplat si cu istoria limbii spaniole, intregul teritoriu a trecut printr-un proces de romanizare.
Cum a influentat limba franceza procesul de romanizare
Romanizarea presupunea din punct de vedere al limbii, invatarea latinii vulgare. Limba a fost preluata in partial de toate triburile galice, adaptand si inlocuind anumiti termeni.
Dar inainte de a spune pur si simplu ca limba latina a inlocuit limbile galice, va trebui sa analizam putin acest fenomen. Procesul de romanizare a fost exercitat pe orice teritoriu cucerit de romani. Limba latina a fost adoptata treptat de catre locuitorii din Galia.
Pe masura ce a fost invatata limba vulgara, s-a dezvoltat la fel ca si in alte popoare un caracter local distinct. S-au dobandit diferente gramaticale in latina nou invatata. Astfel, a aparut limba Gallo-Romanice vorbita de viitorii francezi si „arpatani”.
Aparitia limbilor Gallo-Romanice
Pentru a intelege mai bine cum a evoluat limba franceza, haideti sa aflam impreuna care au fost grupurile de limbi galo-romanice:
- Limbile franceze, ce includ: Standardul Francez, Orleanais, Gallo, Angevin, Tourangeau, Saintongeais, Poitevin, Bourgignon, Picard, Valon, Lorrain și Normand.
- Limba arpitana, cunoscuta si sub numele de Provinciala franceza, ce s-a dezvoltat in sud-estul Frantei, vestul Elvetiei si nord-vestul Italiei.
- Limba occitana ce contine dialectul Provincial, Gascon-Aranese
Acum ca am ajuns aici sa exemplificam si sa aflam cum a evoluat limba latina vulgara in modulul de limbi galo-romanice:
- In latina vulgara pentru cuvantul „saputum”, era pronuntia „saputu”
- Limba romanica de vest, schimbarea vocalelor in pronuntia a transformat pronuntia cuvantul „saputu”, in „sabudo”
- Si astfel, in limba gallo-romanica, pronuntia se baza pe desfiintarea ultimei vocale. Cuvantul ce avea pronuntia „sabudo”, in „sabud”.
Limbile gallo-romanice ce constituie precursorul limbii franceze, fac parte din grupul celor mai inovatoare limbi romanice. Ele au adus foarte multi termeni in vocabularul global.
Ceea ce este specific pentru limbile gallo-romanice este pierderea vocalelor finale.
Totusi, limbile gallo-romanice au avut o traiectorie shimbatoare dupa secolul 5. Acest set de limbi stravechi au captat destul de mult din influentele germanice.
Cum s-a intamplat acest lucru?
Aparitia unui nou set de limbi pentru limba franceza
Trecerea la limba D’Oil si limba D’Oc
Limbile gallo-romanice au fost extrem de mult influentate de invaziile germanice pe teritoriile galice. Aceste invazii au avut cel mai mare impact asupra zonei din nordul Galiei si asupra limbii din acea zona. Astfel, aceasta intercatiune a dus la aparitia a doua seturi de limbi franceze in Evul Mediu:
- Limba d’oil – vorbita in nordul tarii
- Limba d’oc – vorbita in sudul tarii
Limba D’oc – parte a evolutiei limbii franceze
Limba d’oc a evoluat in ceea ce numim astazi franceza veche.
Vom discuta pe mai departe despre fiecare dintre ele.
Limba d’oc sau ( Occitan language ) a fost vorbita in Vaile Occitane din Italia, Monaco si in Val D’Aran ( din Spania ). Acest tip de limba se asemana foarte mult cu limba catalana vorbita in zona Spaniei. De fapt, limba catalana a fost considerata pana la sfarsitul secolului XIX, dialect al limbii d’oc.
Numele de Occitan vine de la limbajul lui Oc, fiind cuvantul asociat pentru da. Se spune ca dupa declinul limbii latine, scriitorul medieval italian Dante, ar fi fost primul care scria despre termenul „lingua d’oc”. Cuvantul „oc” vine din latina vulgara „hoc”, care inseamna „acest”.
Unul dintre cele mai vechi fragmente gasite din aceasta limba dateaza din anul 960 dupa Hristos. Acesta este un text amestecat cu limba latina. Printre alte elemente gasite din arhiva limbii d’oc este o pozie de 258 de versuri, ce dateaza probabil din 1000 si 1030. Poezia a fost scrisa in dialectul limbii d’oc, numit Limousine, fiind inspirata de „Boethius’s The Consolation of Philosophy”.
Alte opere descoperite din aceasta limba sunt:
- „Cançó de Santa Fe”, descoperita intre anii 1054 – 1076
- „Cantarea Cruciadei Albigensiene”, de a fost creata intre anii 1213 – 1219
- „Tomida femina”, descoperita in secolul IX
Limba Occitana a fost extrem de influenta pentru trubadurii medievali. Cu timpul, limba a fost inteleasa si celebrata, fiind raspandita in jurul Europei educate.
Limba D’oil – parte a evolutiei limbii franceze
Limbile D’oil a evoluat din franceza veche. Aceasta limba circula pe teritoriul Frantei, incepand din secolul XIV, inlocuind limbile galo-romanice. Dante a fost primul scriitor cunoscut care a facut distinctia dintre limba d’oc si limba d’oil.
Dar, haideti sa intelegem inainte de toate cum a aparut aceasta limba veche. La al trei-lea „Council of Tours”, organizat in anul 813, preotilor li s-a ordonat sa predice in limba germana, deoarece oamenii de rand nu mai puteau intelege latina.
Conditiile materiale si culturale din Franta din jurul anului 1100 a declansat ceea Charles Homer Haskins a numit „Renasterea secolului al XII-lea”. Aceasta perioada a rezultat intr-o multime de lucrari din foarte multe domenii. Old French sau inceputul limbilor D’Oil a fost a astfel precursorul perioadei Middle French. Aceasta a permis aparitia a nenumarate opere literare si a unor termeni ce au revolutionat lumea.
Vom vorbi despre aceasta perioada de evolutie a limbii franceze in urmatoarea perioada.