Grupurile de limbi celtice si proto-celtice si inceputul limbii engleze
Pe teritoriul Insulei Britanice au existat foarte multe modificari ale limbii engleze ( limba pe care o cunoastem astazi ). Cu toate ca izvoarele istorice nu ne vor ajuta extrem de mult in acest articol, vom sustrage mai multe idei despre modul in care s-a construit limba engleza.
Limba engleza este printre cele mai vorbite limbi straine de pe fata Pamantului. Cu toate acestea, ea nu a avut aceeasi forma si sructura. Pentru a intelege mai bine cum s-a format limba engleza va trebui sa preluam cateva date istorice.
Limbile proto-celtice si primul pas catre aparitia limbii engleze
Gasim, astfel, in izvoarele istorice o limba straina mult mai veche decat limba engleza, ce circula in zona Insulei Britanice. Aceasta face parte din grupul de limbi proto-celtice ( sau „common celtic” ). Aceast grup de limbi antice reprezinta un vechi stramos al limbilor celtice ( grup de limbi ce au circulat in zona de nord a Europei ).
Limbile proto-celtice erau vorbite in zona Insulei Britanice si faceau parte din pachetul de limbi proto-indo-europene. Ele au fost vorbite in aceasta zona pana la sfarsitul secolului 8 i.Hr si au reprezentat Epoca Bronzului in zona Insulei Britanice. Dupa sfarsitul secolului 8 a disparut Epoca Bronzului, iar acest grup de limbi a evoluat in limbile celtice.
Aparitia si care sunt tipurile de limbi celtice?
Limbile celtice fac parte din setul de limbi indo-europene. Acest pachet de limbi straine a circulat pe o perioada de 5 secole in toata Europa. Ele au fost vorbite in epoca fierului si au aparut la inceputul secolului 6 i.Hr.
Cu toate ca va fi se pare cunoscut termenul „celtic”?
Probabil presupuneti ca aceasta limba sta baza formarii limbii engleze, dar din pacate nu poate fi nimic mai neadevarat de atat.
Grupul de limbi celtice continentale
Grupul de limbi celtice se impart in doua categorii: continental celtic si celtica insulara. Celtica continentala a circulat in urmatoarele zone: Nordul Spaniei, Franta, centrul si sudul Germaniei, Ungaria, zona Transilvaniei.
Limbile ce intra in categoria de limba celtica continentala sunt:
- Lepontic – vorbita in zona Alpilor – secolul 6 – 4 i.Hr.
- Gaulish – vorbita in zona Cisalpina si Transalpina – secolul 5 – 3 i.Hr.
- Galatian – vorbita in zona Galiei
- Noric – vorbita in Austria, zona Sloveniei si zona Transilvaniei
- Gallaecian – vorbita in Spaniei si Portugaliei
Limba celtica insulara si cea care a fost pionul principal in formarea limbii engleze
Dar pentru ca vorbim in acest articol despre istoria limbii engleza sa revenim totusi la subiect…
In zona Insulei Britanice, a aparut si s-a dezvoltat celtica insulara. Astfel, acest grup de limbi continea urmatoarele pachete de limbi vorbite:
- grupul de limbi Goidelic cu limbile: Irish, Manx si Scottish Gaelic
- grupul de limbi Brittonic cu limbile: Breton, Cornish si Welsh
Aproape cu totii cunoastem faptul ca originea limbii engleze este limba celtica. Dupa cum puteti observa grupul de limbi celtice a avut in istorie extrem de multe forme. Acest grup de limbi straine a circulat aproape in toata Europa. Cu toate ca limbile celtice insulare se aseamanau extrem de mult intre ele, ceea ce stim din izvoarele istorice, este faptul ca difera extrem de mult fata de limbile celtice continentale.
Limbile celtice insulare au aparut in secolul 6 i.Hr. si au capatat diverse influente de-a lungul timpului. Ele s-au mentinut pana in ziua de astazi, dar s-au modificat o data cu interactiunea cu alte popoare si alte limbi straine.
Formarea limbii Engleza veche si influenta adusa de romani si popoarele germanice
Interactiunea grupului celtic de limbi cu imperiul roman
Limba engleza a obtinut nenumarate modificari in secolul 1, o data cu aparitia razboiului Roman.
Astfel, in anul 43 d.Hr. imparatul roman Claudius a inceput o serie de cuceriri in zona Insulei Britanice. Dupa invazia romanilor, centrul insulei si nord-vestul acesteia au ramas total neocupate. Deoarece o mare parte din zona insulei Britanice a ramas neocupata, limba engleza a evoluat intr-o alta forma.
Astfel, zona de sud-vest a primit foarte multe influente din limba latina. Mai mult de atat, o foarte mare parte a luptatorilor romani erau din zona Germaniei de astazi. Acestia veneau din urmatoarele triburi: Tungri, Batavi, Frisii si Menapii.
Zonele noi cucerite de catre romani, urmau sa treaca printr-un proces de romanizare. Aceasta presupunea sa se invete limba, obiceiurile si traditiile romanilor. Astfel, limba latina a influentat extrem de mult limba existenta in zona timp de patru secole.
Aparitia popoarelor germane pe teritoriul Britaniei si modul in care au influentat limba engleza
Intre secolele 5 si 7 o data cu incheierea dominatiei romane, a aparut invazia popoarelor migratoare. Cronicele anglo-saxone, relateaza ca in anul 449, regele Britonilor Vortigern, a invitat „Angle King„, pentru a-l ajuta in invazia terenului Picts. Prin acest ajutor acesta urma sa primeasca terenuri situate in sud-estul Insulei Britanice. Aceasta actiune a dus la aparitia unor valuri imense de colonisti, ce au stabilit mai tarziu cele 7 regate ale Insulei Britanice.
Majoritatea popoarelor invadatoare faceau parte din grupul popoarelor germanice.
Pentru a explica mai bine care a fost procesul ce a dus la aparitia limbii engleze pe care o stim astazi va trebui sa spunem ce adus fiecare popor migrator ca si limba si dialect.
Ce categorii de popoare germanice au influentat limba engleza veche?
Astfel, limbile vorbite de germanii ce au invadat Insula Britanica faceau parte din grupul de limbi „West Germanic”. Ele aveau la baza dialectul Ingvaeonic. Pe langa acest grup de limbi se mai descopera astazi foarte multe similaritati intre Engleza si Friziana Veche. Aceste dialecte si grupuri de limbi au avut o interventie semnificativa asupra inflexiunilor gramaticale.
Bede scrie in „Ecclesiastical History” despre invazia saxonilor si jutilor.
Limba engleza pe care o stim astazi are radacina in limbile proto-celtice ce fac parte din limbile proto-indo-europene ( limbi care au dat nastere limbilor europene ). A urmat apoi transformarea in grupul de limbi celtice.
Iar grupul de limbi celtice insulare precizate anterior aveau sa primeasca nenumarate schimburi morfologice si gramaticale. Schimburile care sunt exemplificate de influentele aduse de razboiul Roman, de interactiunea cu popoarele germane si de invazia popoarelor migratoare.
Astfel, limba din zona britanica in secolele 5 si 7 a avut parte de multe modificari. Din secolul 5, pana in secolul 8, limba celtica a fost inlocuita partial de limbile aduse de popoarele anglo-saxone ( precum si alte popoare germanice ).
Aceasta actiune a dus la aparitia Englezei Vechi, care mai este numita si limba Anglo-Saxona. Cu toate acestea, limbile indigene celtice au ramas a fi vorbite in zona Scotiei de astazi, Irlanda, Tara Galilor, Cornwall.
Engleza Veche a avut urmatoarele dialecte: Mercian, Northumbrian, Kentish și West Saxon. Dintre acestea cele mai vorbite au fost ultimele trei Cu toate acestea aflam ca dialectul Mercian a fost cel care a dus la aparitia Englezei Moderne.
Engleza Veche a fost scrisa pentru prima data in secolul 9, dar cea mai faimoasa scriere din Engleza Veche este poezia „Boewulf”, scrisa de un poet anonim. Un alt factor, ce a influentat engleza veche a fost interactiunea cu crestinismul.
Interactiunea cu aceasta a adaugat in vocabularul limbii engleze vechi a 400 de cuvinte de origine latina.
Datorita interactiunii cu popoarele migratoare germanice, engleza veche se aseamana in acest moment cu limba germana moderna, si nu poate fi inteleasa deloc de un englez nativ. Astfel, traducerea din limba engleza veche este aproape imposibil de realizat. Limbajul limbii engleze vechi avea pronume demonstrative, dar nu avea in portofoliu articolul hotarat.
Engleza Veche a urmat apoi sa evolueze in Middle English, incepand din 1066 pana la sfarsitul secolului 15. Dar despre aceasta etapa vom discuta in urmatoarea postare.