Inteligenta artificiala se dezvolta de la o zi la alta, revolutionand multe industrii din prezent. Lumea se transforma si se automatizeaza in orice colt al planetei, iar piata traducerilor nu pare sa fie o exceptie. Desi pentru moment softurile de inteligenta artificiala nu inlocuiesc activitatea umana, ele sunt aici pentru a-si face simtita prezenta ( cel putin pentru viitorul apropiat ).
Expresia „Inteligenta Artificiala” pare sa fie evidentiata tot mai des in foarte multe domenii de activitate. Cu toate acestea, zona traducerilor adapteaza acest concept dupa utilitatile proprii.
Cele mai bune softuri de I.A. din piata traducerilor
Asadar, inainte de enumera cele mai bune programe de inteligenta artificiala din piata traducerilor, vrem sa explicam cativa termeni. Cele mai intalnite expresii ce corelationeaza traducerile cu Inteligenta Artificiala sunt: machine translation si neural machine translation.
O mica explicatie pentru cei mai populari termeni din softurile de inteligenta artificiala folositi in zona traducerilor
Neural Machine Translation sau NMT ( Traducere Automata Neuronala ) face referire la imbinarea sistemului de traducere automata cu o retea neuronala. Acest tip de soft va trebui sa ofere mai multa claritate fata de traducerea standard. NMT-urile sunt folosite in prezent de aplicatii ca Google Translate sau DeepL. Fata de metodele anterioare de traducere automata, aceasta a eliminat incompatibilitatea cu alte limbi si lipsa de lizibilitate.
Machine Translation sau MT inseamna mai exact traducere automata si are rolul de a face conversia dintr-o limba in alta limba straina. Aplicatia va converti textul dintr-o limba sursa, producand un pasaj echivalent in limba tinta.
Vom face inainte de toate o scurta paranteza, pentru a va prezenta serviciile de traduceri din Bucuresti oferite AQualityTranslation. Realizam pachete de traduceri pentru toate limbile straine. De asemeni, colaboram cu traducatori pregatiti pentru toate domeniile de activitate.
Pentru ca ne-am obisnuit cu cei mai populari termeni din domeniul traducerilor automatizate, vom trece la subiectul de baza al acestui articol.
Cele mai bune programe de Inteligenta Artificiala pentru traduceri ( 2023 )?
1. MemoQ ~ un software de traduceri produs de traducatori
MemoQ este un program de traduceri, ce stocheaza fiecare propozitie in memoria personala. Cu un singur click, acesta poate importa tabele sau alte baze de date externe. Acestia ofera suport tehnic in mai multe limbi, permitand un management al muncii foarte bine integrat si fiabil. Acest soft este creat de traducatori pentru traducatori, fiind usor de invatat si utilizat.
Aceasta aplicatie este una dintre cele mai populare din piata de traduceri, avand toate optiunile de baza la indemana. In acest fel aplicatia va putea fi utilizata atat de profesionisti, cat si de incepatori. Soft-ul costa 620 de euro fara TVA, fiind cel mai costisitor din lista noastra.
2. Smartling ~ un sistem automatizat de management pentru traduceri
Rolul de baza al acestui program este gestionarea documentelor, a traducerilor din site-uri si are rolul de a se integra cu alte softuri. Smartling a primit recenzii pozitive, integrand traducerea realizata prin programul de inteligenta artificiala in fluxul propriu de lucru. Aceasta aplicatie traduce automat site-ul web, actualizand continutul in mai multe limbi.
Uneltele principale ale acestei aplicatii sunt: delegarea sarcinilor, realizarea de comentarii si mentiuni, integrarea instrumentelor si asigurarea calitatii traducerilor. Pretul pentru acest soft de inteligenta artificiala este 200 de euro.
3. TextUnited ~ unul dintre cele mai user-friendly programe pentru automatizarea traducerilor
Acest program de management al traducerilor se adreseaza traducatorilor, corectorilor si managerilor si pot lucra impreuna cu usurinta. Interfata este destul de simpla si contine toate functiile pentru a duce la capat sarcinile. TextUnited are capacitatea de a traduce documente lungi, precum si site-uri intregi.
Pretul pentru aceasta aplicatie este de 60 de dolari, fiind una dintre cele mai ieftine din lista noastra. Chiar daca are pretul cel mai mic, soft-ul realizeaza: managementul sarcinilor, instrumente de colaborare, managementul terminologiei, etc.
Pentru ca tot vorbim despre traduceri, dorim sa facem o scurta paranteza si sa va prezentam pachetele noastre de traduceri autorizate si legalizate din limba germana.
4. Memsource ~ administreaza continutul traducerilor si activitatea traducatorilor
Memsource se poate conecta la sistemul de administrare al documentelor, aducand un spor de eficienta in fluxul de lucru. Aceasta companie pune la dispozitie o aplicatie suplimentara, ce poate fi folosita cu usurinta pe telefon sau tableta. La instalarea acesteia, se va oferi asistenta tehnica non stop. Interfata programelor Memsource este simpla si usor de navigat.
Programul este foarte util pentru delegarea task-urilor, realizand un sistem integral de colaborare in realizarea traducerilor. Acelasi soft de Inteligenta Artificiala ofera o partitie ce permite managementul clientilor. Pretul programului Memsource incepe de la 27 de euro.
5. DeepL ~ software gratuit cu o precizie inalta in realizarea traducerilor nuantate
DeepL a ajuns unul dintre cele mai folosite instrumente in domeniul traducerilor. Programul este utilizat la scara larga atat de companii, cat si de persoane fizice. Interfata este intuitiva si se integreaza destul de rapid cu cele mai cunoscute sisteme de operare ( IOS si Windows ).
Chiar daca DeepL este laudat pentru eficienta lui, programul nu ofera optiuni de personalizare. El are suport pentru 26 de limbi straine si poate fi instalat in interiorul site-ului ca sistem automatizat de traducere a paginilor.
6. Google Translate ~ disponibil din anul 2023 pentru 109 limbi straine
Programul de traducere automatizata se bazeaza pe conceptul Neural Machine Learning si ajuta la traducerea textului, documentelor si site-urilor web. Acest instrument este unul dintre cele mai usor de folosit programe de traducere. Google Translate ofera posibilitatea de a traduce din 109 limbi straine.
Mai nou, Google Translate poate traduce continutul din imagini sau din videoclipuri. Programul poate fi instalat pe site-ul web, pentru traducerea automata a continutului. Tot Google Translate poate traduce si o conversatie transmisa vocal.
Concluzia acestui subiect
Dupa cum ati vazut in acest articol, tehnologia evolueaza constant. In prezent, ne putem bucura de foarte multe softuri ce ajuta procesul de traducere. Dintre acestea, un numar de programe ies in evidenta prin conceptele de inteligenta artificiala MT sau NMT. Acestea usureaza munca traducatorilor cu peste 50%. Va multumim!