Daca tot am dezbatut pe blogul nostru informatii cu privire la istoria limbii franceze, germane si engleze… Am decis ca de aceasta data sa facem un mic rezumat si pentru o limba, care nu mai exista de mult, dar care are totusi o istorie destul de bogata… Atat in cultura antica, cat si in evolutia umanitatii.
Asadar, sa nu mai pierdem timpul si sa vedem cum a aparut si care a fost mai exact istoria limbii latine.
Let’s dig in!
Istoria limbii latine ( origini si dezvoltarea ei pe parcurs )
Limba latina a fost la inceput un dialect vorbit in zona Italiei de astazi. Denumirea de „latina” vine mai exact din numele tribului italic Latini, care comunicau prin intermediul acestui dialect. Toata aceasta poveste incepe in jurul secolului 10 i.Hr. Poporul care a initiat limbii latina se afla in zona Peninsula Italiei, langa raul Tiber. Analizand etnogeneza acestei limbi ( precum si datele istorice ), putem observa ca limba latina are origini indo-europene.
O serie de limbi indo-europene cu istorie, dar care au disparut treptat sunt: limba celtica, limba elena, precum si alte limbi romanice. O dovada ce arata ca limba latina are origini indo-europene poate fi considerat faptul ca… Vocalele lungi si scurte ale sunetelor a, e, i, o, u erau pronuntate si transmise extrem de des, in cuvintele din vocabularul latin.
Si totusi, limba latina a avut de-a lungul timpului o serie numeroasa de modificari. Toate aceste modificari au facut ca limba latina sa primeasca sapte evolutii istorice:
- latina veche ( de la origini pana in anul 75 i.Hr. )
- latina clasica ( din anul 75 i.Hr. pana anul 200 d.Hr. )
- latina vulgara ( din anul 200 pana in anul 900 )
- latina medievala ( din anul 900 pana in anul 1300 )
- latina renascentista ( din anul 1300 pana la sfarsitul anului 1500 )
- latina noua ( din anul 1500 pana in 1900 )
- latina contemporana ( din anul 1900 pana in prezent )
Toate aceste praguri istorice au facut ca limba latina sa evolueze destul de mult de-a lungul timpului.
„Si totusi… Cum a fost realizata aceasta evolutie?”
Influenta Imperiului Roman in lumea intreaga este de-a dreptul incontestabila. Amprenta lasata in randul artei, poeziei, muzicii, cat si a arhitecturii s-a intins de la granita cu Africa, pana la Insulele Marii Britanii.
Conform izvoarelor istorice, limbile romanice erau diverse. Astfel, putem intelege ca inainte de formarea Imperiului Roman, coexistau in Peninsula Italica mai multe popoare. Dintre aceste triburi, au iesit foarte mult in evidenta tribul enuntat de noi mai sus, Latini.
*** Ca o mica paranteza. Daca nu ar fi existat o serie numeroasa de cuceriri din partea tribului Latinii, limba latina nu s-ar fi extins si nu ar fi rezistat atat de mult de-a lungul timpului ( putina invidie din partea noastra ).
Una din cele mai vechi inscriptii latine este din secolul al VII-lea i.Hr. Aceasta este o fibula praenestina si poarta numele de „Manios me fhefhaked Numasioi”.
Latina veche – cea care a dat startul evolutiei poporului roman
Latina veche ( sau Old Latin ) este cea care a dat startul evolutiei poporului roman. Aceasta forma a limbii latine a rezistat pana la sfarsitul anului 75 i. Hr. ( an in care se sfarsea modelul administrativ de Republica pentru Imperiul Roman ). Aproximativ, toate scrierile din acea perioada sunt incriptionate. Mai jos aveti un model de scris din latina veche.
John Wordsworth afirma ca sunt diferente frapante intre latina veche si latina noua… Aceste diferente pot fi identificate numai de un vorbitor de limba latina. Pentru a intelege mai bine… Aceste diferente nu provoaca bariere lingvistice precum stadiile altor limbi straine ( va sugeram sa cititi istoria limbii spaniole ).
Spre exemplu, Cele Doisprezece Tabele, este o alta inscriptie din vremea limbii Latinei Vechi… Sunt inteligibile chiar si pentru cei ce cunosc astazi limba latina. Tot atunci a fost scrisa si mai poate fi gasita si astazi in muzeu, Primul Tratat dintre Roma si Cartagina. De asemeni, istoricii confirma faptul ca acest tratat a fost scris cu 28 de ani, inainte ca Xerxes I sa atace statele grecesti.
Se spune ca foarte multe dintre scrierile latinei vechi, dateaza din secolul VI i. Hr. De asemeni, dupa cum ne arata izvoarele istorice, inainte de alfabetul latin a fost alfabetul etrusc. Mai jos puteti vedea un exemplar din alfabetul etrusc.
Cu toate acestea, limba latina veche nu a avut la inceput o conventie clasica de scriere. Aceste conventii au variat de fiecare data in functie de timp si de loc. Dar… Treptat, a inceput sa predomine, de-a lungul timpului o conventie clasica.
Latina clasica – latina cunoscuta astazi de noi
Latina clasica a avut startul in anul 75 i. Hr., prin trecerea de la Latina Veche… Si, a tinut pana la sfarsitul anului 200 d. Hr. Ea acopera dialectele vernaculare ( care sunt proprii unei tari ), in toate zonele din Imperiul Roman. Trecerea de la Latina Veche la Latina Clasica s-a realizat treptat.
Aceasta forma a limbii latine a fost considerata „The Proper Latin”. De foarte multe ori cuvantul latina se identifica cu „latina clasica”. Spre exemplu, manualele moderne din ziua de astazi, predau latina clasica cea din secolul II.
Cicero si contemporanii sai au folosit in scrierile lor versiunile limbii latine clasice. Tot latina clasica a primit si denumirea de „latinas”, care insemna „latina mai buna”. Latina „clasica” a primit acest termen, datorita faptului ca majoritatea operelor din limba latina au fost scrise prin acest limbaj.
Cuvantul clasic este o transliterare a cuvantului grecesc κλῆσις ( clesis ), care inseamna mai degraba chemare. Cum am spus si mai sus, aceasta forma a limbii latine a fost vobita din anul 75 i. Hr. pana in anul 200 d. Hr… Si era vorbita in zone precum: Spania, Portugalia, Franta, Marea Britanie, Italia ( cum era si normal ), zona balcana, Asia Mica, etc.
Latina vulgara sau latina comuna
A urmat imediat dupa, trecerea de la latina clasica, la latina vulgara. Dar, inainte de a intra in istoria acestui dialect, haideti sa vedem cateva specificatii ale acestei limbi. Latina vulgara sau „sermo vulgaris”, mai poarta denumirea si de latina comuna.
Aceasta a fost activa pana la sfarsitul secolului VIII si este diferita de latina clasica ( standard ). Comparand cu latina clasica, putem vedea ca latina vulgara este mai putin standardizata. Cu toate acestea, izvoarele istorice ne arata ca majoritatea scrierilor din prima perioada a Evului Mediu… Au fost realizate folosind limba latina clasica. Cu toate acestea, au existat cateva exceptii: Satiricul lui Gaius Petroneius.
Astfel, limba latina vulgara, nefiind foarte des utilizata in scrieri, nu a primit o ortografie oficiala. De asemeni, inca un alt element ce a stat la baza latinei vulgare a fost lipsa de constanta in functie de loc si timp.
Ce inseamna mai degraba aceasta afirmatie?
Latina vulgara varia foarte mult in functie de fiecare regiune in parte, astfel… Aceasta limba s-a impartit pe mai multe dialecte. Mai mult de atat, latina vulgara nu a ramas la fel de-a lungul timpului… Ea modificandu-se de la un secol la altul. Cu toate acestea, in timpul secolului VI, cele mai vorbite dialecte devenise din ce in ce mai similare si puteau fi intelese de catre vorbitori diferiti.
Tot incepand din secolul VI, limba latina a incetat sa mai fie folosita la nivelul Curtii. Aceasta fiind inlocuita de limba greaca.
Latina medievala, latina Evului Mediu
Limba latina medievala a fost separata de latina clasica la jumatatea secolului IX. A urmat incepand din anul 900, trecerea limbii latine la o alta forma: latina medievala. Acest prag al limbii latine a circulat pana la sfarsitului anului 1300 si a fost reprezentativa pentru intregul Evu Mediu. Aceasta a servit ca limba primara scrisa pentru majoritatea tarilor occidentale.
Latina medievala a functionat in acea perioada ca mijloc pentru schimbul de invatatura. De asemeni, tot latina medievala a fost folosita ca limbaj liturgic pentru Biserica, dar ca si limba studiu pentru: stiinta, literatura, drept si administratie. Latina medievala a reprezentat in prima postura in continuarea limbii latine clasice, dar… A primit totodata, imbunatatiri si concepte noi.
Tot in perioada latinei medievale, a aparut si forma de latina ecleziastica. De foarte multe ori latina ecleziastica si latina medievala sunt folosite in mod sinonim. Din pacate sunt folosite in locuri total diferite. Daca latina ecleziastica era folosita in Biserica Romano-Catolica… Latina medievala era utilizata in viata de zi cu zi.
Literatura limbii latine medievale a cuprins o gama larga de texte, printre care: predici, imnuri, literatura de calatorie, poezii, epopee. Limba latina medievala fiind folosita in zona universitatilor, era incurajat ca aceasta sa fie utilizata si in conversatiile obisnuite.
Latina renascentista din secolul XIV pana in secolul XVI
Latina renascentista a inceput imediat dupa transformarea latinei medievale. Aceasta forma a limbii latine era reprezentativa pentru perioada renascentista ( umanista ). Ea a aparut in anul 1300 si a tinut pana la sfarsitul anului 1500 si a reprezentat Golden Age-ul literaturii latine. Unii dintre cei mai mari reprezentati ai limbii latine renascentiste sunt Cicero ( pentru proza ) si Virgil ( pentru poezie ). Ei au transformat limba latina imprumutand si aducand in vocabularul latin cuvinte din limba greaca.
Atat Cicero, cat si ceilalti umanisti ai perioadei au numit latina dinainte perioadei lor… Latina „gotica” si au considerat ca doar latina din perioada antica poate fi considerata „latina reala”.
Umanistii au insistat ca toate scrierile ce vor fi concepute in limba latina, sa se foloseasca de limbajul latin clasic. In ceea priveste scrisul, mai exact, tot in acea perioada a trebuit sa se faca o distinctie in utilizarea literelor c si t. Spre exemplu: eciam si etiam. Reformele umanistilor au ajuns sa imbunatateasca pana si scrierea de mana. Un alt umanist, Erasmus a propus inlocuirea pronuntarilor traditionale cu pronuntiile latine clasice.
Planul umanistilor pentru a reface limba latina a avut un succes imens ( mai ales in educatie ). Scolile au ajuns treptat sa incurajeze scrierile umanistilor, devenind totodata o limba eleganta si extrem de literara. Cu toate acestea limba latina nu reprezenta un stalp concret pe care se putea dezvolta foarte multe domenii. A urmat ca in perioada imediat urmatoare… ( aflati in randurile de mai jos ).
Latina noua, latina moderna sau neo-latina
Limba latina a inceput sa se metamorfozeze din nou la inceputul anului 1500. Aceasta s-a transformat in ceea ce numim astazi latina moderna sau neo-latina. Daca pana in anul 1500, limba latina a cunoscut o evolutie imensa la nivelul literaturii… Din anul 1500, a trebuit ca aceasta sa isi extinda paleta de cuvinte.
De ce?
O data cu evolutia noastra, au aparut foarte multe domenii si descoperiri, care nu aveau identificare in cuvinte. Tehnica moderna si taxonomia botanica si zoologica nu aveau identificare in exprimare. Datorita acestui scop, limba latina avea sa incorporeze o noua serie de termeni. Reforma protestanta care a inlaturat folosirea limbii latine din manuscrisele bisericesti… A dat mai departe startul intr-o evolutie a limbii latine pentru celelalte domenii. Astfel, intre anii 1500 si 1700, limba latina a servit ca limba esentiala pentru publicarea scrierilor stiintifice. Una dintre cele mai cunoscute scrieri din acea perioada este Principia Mathematica a lui Newton.
Limba latina devenise limba de baza pentru invatamantul elementar. Era populara pentru a intretine relatiile externe, fiind limba internationala pentru corespondenta diplomatica ( cum este engleza astazi ).
Din anii 1720, limba latina era folosita la nivel converstational de o foarte mare parte din populatia Europei.
Latina contemporana ultima forma a limbii latine
Latina contemporana a avut startul la sfarsitul secolului XIX si se mentine pana in prezent. Chiar daca nivelul de prezenta s-a diminuat extrem de mult… Limba latina poate fi regasita astazi in domenii destul de importante: medicina, farmacie, astronomie, fizica, etc. Cea mai pura forma de regasire a limbii latine o reprezinta clasificarea organismelor vii.
De asemeni, tot limba latina contemporana poate fi regasita in numele in numele constelatiilor, a planetelor si satelitilor naturali. Mai mult de atat, simbolurile pentru elementele chimice deriva din cuvinte din limba latina: Ferrum, Aurum, etc.
Dupa cum putem vedea limba latina se afla printre noi chiar si in prezent… Chiar mai mult, baza vocabularului limbii romanesti este limba latina.
Deci, unde este latina o limba moarta?!?
Ati citit in randurile de mai sus istorie limbii latine de la origini pana in prezent. Va multumim ca ati ajuns pana la sfarsitul articolului!